Znajdź produkt
Newsletter

5 produktów żywnościowych które (po)mogą zapobiegać cukrzycy typu 2

O tym że zdrowa dieta decyduje o podatności na zachorowanie na cukrzyce typu drugiego nie trzeba chyba nikogo przekonywać.

Z badań opublikowanych w „Archives of Internal Medicine” wynika, iż sama tylko zmiana ryżu białego na ryż brązowy w codziennym jadłospisie ograniczała już ryzyko występowania cukrzycy.
Jednak nie tylko brązowy ryż pozwoli na ograniczenie ryzyka wystąpienia tej choroby. Naukowcy polecają wprowadzić także do diety takie produkty jak:

Orzechy – pomagają zaspokoić głód, zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, magnez i błonnik. Pomagają w redukcji ryzyka chorób serca i redukują poziom złego cholesterolu. Niektóre badania sugerują iż ich obecność w diecie pomaga także w zmniejszeniu zagrożenia występowania cukrzycy. Oczywiście zaleca się dzienne spożycie mieszanki orzechów odpowiadające wartości energetycznej ok. 100 kcal.

Warzywa zielone – warzywa zielone, ubogie w tłuszcze i węglowodany nie tylko pomagają w zapobieganiu cukrzycy ale także wpływają korzystnie na wagę.

Ryby – ryby bogate w kwasy tłuszczowe OMEGA 3 ograniczają znacznie także zagrożenie występowania chorób układu krążenia, poprawiają poziom cholesterolu, i obniżają ryzyko śmierci na skutek chorób układu krążenia.

Odtłuszczone mleko i jego przetwory – już w 2005 roku w magazynie „Archives of Internal Medicine” opublikowano wyniki badań świadczące iż osoby spożywające odtłuszczone przetwory mleczne mają mniejsza szansę zachorowania na cukrzyce typu 2.

Wybrane marki
ActivLab
Algotherm
Aminostar
Auriga
Ava Laboratorium
Bioderma
Dymatize
Filorga
Fitmax
Himalaya Herbals
Mesoestetic
Naturelle d’Argan
NeoStrata
Nutrend
Olimp
Organix Cosmetix
Planters
SVR
URIAGE
Vitalmax