Znajdź produkt
Newsletter

Iron Horse - charakterystyka składników białek

Preparaty wysokobiałkowe IRON HORSE SERIES zawierają surowiec amerykańskiej firmy Hilmar o nazwie 8610 High Gel.

Charakterystyka surowca:

-wysoka zawartość kwasu glutaminowego 15%, leucyny 9%,

-mała zawartość cholesterolu

-zerowa ilość tłuszczy typu trans

- mała zawartość soli wapnia i innych metali, związków siarkowych i innych niepożądanych w tym wypadku

-największa z możliwych czystość mikrobiologiczna (zerowa zawartość bakterii salmonella. e. coli. enterobacteriaceae, staphylococcus aureus i innych).

Te nieporządne związki dają słonawo-gorzkawy posmak. Im jest ich mniej tym smaczniejsze jest białko, a im ich więcej , tym większą ilość słodzików i aromatów trzeba dodać, aby zabić ten posmak. Duża zawartość aromatów oraz substancji słodzących sprawia odczucie ciężkości po spozyciu koktajlu.

Niskie Ph (6-6,5) powoduje też lekko kwasowy odczyn białek. Wpływa to na uzyskanie lepszego smaku.

Odczyn zasadowy powoduje zmianę smaku w kierunku gorzkawego. Natomiast odczyn lekko kwasowy wpływa na zmianę polaryzacji reszt aminokwasów w łańcuchach peptydowych białek, co w takim przypadku wywoła lekkie rozluźnienie wzajemnie ułożonych białek. Daje to nam pożądane cechy sensoryczne produktu jak: puszystość i przyjemna gęstniejąca tekstura (co dodatkowo uzyskujemy stosując małą ilość zagęszczaczy).

W laktoalbuminach występują 132 aminokwasy na cząsteczkę, w laktoglobulinach około 162 aminokwasy na cząsteczkę. W przypadku pocięcia co niektórych cząsteczek na dwa uzyskujemy białka lżej strawne, mające nico ponad 50-60 aminokwasów( nie mylić z hydrolizą, gdzie białka cięte są do di tri penta heksa peptydów, zależnie od stopnia hydrolizy). Zanieczyszczenia pochodzenia białkowego w tego typu białkach mają nawet do 1000 aminokwasów na cząsteczkę! Im mniej tych zanieczyszczających białek ( u nas jest ich bardzo mało) tym lżej trawiony jest produkt.

Dla przykładu: tanie białka po 30 zł. za 1kg będące w rzeczywistości białkami serwatkowymi przemysłowymi służącymi do produkcji wyrobów spożywczych na naszym rynku, mają dużo zanieczyszczeń kazeinowych oraz innych białek o bardzo długich łańcuchach peptydowych, białek związanych z metalami, liczne zanieczyszczenia solami metali, związkami organicznymi siarki , a także wysokie Ph (pow. 7). Przekłada się to na zły smak i ciężką strawność. Może tez być przyczyną bolesnych i nieprzyjemnych wzdęć. Aromaty stosowane w produktach IH i GL to szwajcarskie produkty givaudan mające najwyższą jakość w Europie.

Produkcja odbywa się w systemach haccp, gmp, ghp.

Wybrane marki
ActivLab
Algotherm
Aminostar
Auriga
Ava Laboratorium
Bioderma
Dymatize
Filorga
Fitmax
Himalaya Herbals
Mesoestetic
Naturelle d’Argan
NeoStrata
Nutrend
Olimp
Organix Cosmetix
Planters
SVR
URIAGE
Vitalmax