Znajdź produkt
Newsletter

Przegląd typów białek

Zawarte w pokarmach białko, na skutek wieloetapowych i skomplikowanych procesów technologicznych ulega zagęszczaniu i oczyszczaniu. W ten sposób otrzymywane są koncentraty i izolaty proteinowe, które oferowane są w postaci odżywek wysokobiałkowych.
Aminokwasy z odżywek białkowych uwalniają się w różnym tempie, długotrwale zwiększając pulę wolnych aminokwasów w komórkach mięśniowych, hamując w ten sposób katabolizm i stymulując anaboliczne procesy budowy.

Białka serwatkowe

Najszybciej działającym i najbogatszym źródłem białka jest izolat białek serwatkowych (WPIWHEY PROTEIN ISOLATE). Dzięki skomplikowanemu procesowi krzyżowej mikrofiltracji, który zachodzi w niskich temperaturach, uzyskuje się surowiec najwyższej jakości – WPI CFM®. Jest to białko niedenaturowane, które zachowuje pełną strukturę i aktywność funkcjonalnych białek serwatkowych. Idealne proporcje aminokwasów, wysoka zawartość aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA) i największa ilość L-glutaminy.

Kolejnym rodzajem protein, powstających w skutek oczyszczania i koncentrowania białkowej frakcji serwatki mleka jest koncentrat białek serwatkowych (WPCWHEY PROTEIN CONCENTRATE). Charakteryzują się on bardzo wysoką wartością odżywczą i aktywnością anaboliczną. Wysoką wartość odżywczą zawdzięczają znakomitej przyswajalności oraz optymalnym proporcjom aminokwasów egzo- i endogennych z wyjątkowo wysokim udziałem aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) i L-glutaminy.

Białka mleka

Główną frakcją białkową, która wchodzi w skład mleka stanowi kazeina. Jest to bogate, pełnowartościowe źródło białka o niezwykle korzystnej kinetyce wchłaniania. Najbardziej korzystną i jednocześnie ekskluzywna formą białek mleka jest czysta kazeina micelarna (MC – MICELAR CASEIN), która charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą oraz wyróżnia się równomierną i najdłuższą kinetyką, spośród wszystkich białek pokarmowych. Cechy te powodują, że jego spożycie zapewnia długotrwałe utrzymanie podwyższonego poziomu wolnych aminokwasów przez wiele godzin po spożyciu.

Białko jaja

Uzyskiwana w skutek procesu ultrafiltracji czysta albumina jaja (owalbumina) to białko o profilu aminokwasowym najbardziej zbliżonym do aminogramu białka ludzkiego. Ultrafiltrowane białko jaja (ULTRAFILTERED EGG PROTEIN) to źródło najlepszych czystych protein, szczególnie bogate w aminokwasy egzogenne, w tym BCAA. Białko o umiarkowanie długim czasie wchłaniania, które umożliwia długotrwałe i równomierne utrzymanie dodatniego bilansu azotowego, szczególnie istotnego dla wzrostu mięśni.

Białko sojowe

W nowoczesnym procesie technologicznym oczyszczana i koncentrowana jest najbardziej wartościowa roślinna proteina, pochodząca z ziaren soi. Izolat białek sojowych (SPISOY PROTEIN ISOLATE) to wysoko skoncentrowane, bogate źródło protein, które zawiera pełen zestaw aminokwasów. Białko polecane, jako uzupełnienie diety osób ćwiczących fizycznie oraz sportowców, którym zależy na utrzymaniu odpowiedniego poziomu masy mięśniowej.

Źródło: Olimp Laboratories®

Wybrane marki
ActivLab
Algotherm
Aminostar
Auriga
Ava Laboratorium
Bioderma
Dymatize
Filorga
Fitmax
Himalaya Herbals
Mesoestetic
Naturelle d’Argan
NeoStrata
Nutrend
Olimp
Organix Cosmetix
Planters
SVR
URIAGE
Vitalmax